Ο μικρος τυμπανιστης

DSC_9280b

Χριστουγεννιάτικο τραγούδι, Η.Π.Α.

“Ο μικρός τυμπανιστής” γράφτηκε από την αμερικανίδα συνθέτρια Katherine Kennicott Davis το 1941, η οποία βασίστηκε σε παραδοσιακά κάλαντα της Τσεχίας. Μιλά για ένα μικρό παιδί που εμφανίζεται μπροστά στο νεογέννητο Χριστό, και είναι τόσο φτωχό που δεν έχει να του προσφέρει παρά μόνο τον ήχο του τύμπανου και του τραγουδιού του, που, όμως, φαίνεται αρκετό για το μικρό βασιλιά που χαμογελά.


mp3_new

Για να κατεβάσετε δωρεάν το δικό σας mp3 του “Ο μικρός τυμπανιστής”, κάντε δεξί κλικ στο παρακάτω σύνδεσμο, στη συνέχεια, επιλέξτε “Αποθήκευση συνδέσμου ως ..”

“Ο μικρός τυμπανιστής” free mp3 download (instrumental, 3:02 – 4/4 – 117 bpm)


 

“Ο μικρος τυμπανιστης”  στιχοι

1. Μου ‘παν έλα να πάμε να δεις
Χριστός γεννήθηκε στην άκρη της γης,
κι εγώ γυρεύω απόψε στον ουρανό
τ’ αστέρι ψάχνω να `βρω το φωτεινό
ραπαπαπαμ ραπαπαπαμ
να με πάει στο μικρό βασιλιά,
πέρα μακριά.

2. Μες στη νύχτα παιδί μοναχό,
τι δώρο να σου φέρω, που `μαι φτωχό
φέρνω το τύμπανο που μόνο κρατώ
τα κάλαντα να ψάλλω για το Χριστό
ράπαπαπαμ ραπαπαπαμ
το πιο ωραίο τραγούδι θα πω,
για το Χριστό.

3. Μες στη φάτνη τα ζωα ξυπνούν
κι απ’ έξω ταπεινά βοσκοί προσκυνούν
στην Παναγιάς κρυμμένο στην αγκαλιά
χρυσό στεφάνι, φως, φορεί στα μαλλιά
ραπαπαπαμ ραπαπαπαμ
σαν με βλέπει η καρδιά μου χτυπά,
και μου γελά.


“Ο μικρος τυμπανιστης” παρτιτουρα με συγχορδιες

Για να αποθηκεύσετε αυτή την παρτιτούρα στον υπολογιστή σας, κάντε δεξί κλικ πάνω στην εικόνα και επιλέξτε “Αποθήκευση εικόνας ως …”.

Μικρός Τυμπανιστής_Singing Bell


pdf-icon

Για να κατεβάσετε ένα PDF του “Ο μικρός τυμπανιστής” έτοιμο για εκτύπωση για μουσικές δραστηριότητες με παρτιτούρα, στίχους και μια σελίδα ζωγραφικής για παιδιά, κάντε δεξί κλικ (ακουμπήστε και κρατήστε πατημένο, στις φορητές συσκευές) στο παρακάτω link και επιλέξτε “Αποθήκευση σύνδεμου ως…”.

“Ο μικρός τυμπανιστής” free PDF download – Singing Bell


“Ο μικρος τυμπανιστης Video karaoke


Ο μικρος τυμπανιστης – Ιδεες διδασκαλιας

“Ο μικρός τυμπανιστής” είναι το ιδανικό τραγούδι για να εξασκηθούν τα παιδιά σε ένα ρυθμικό μοτίβο όπου εναλλάσσονται σταθερά ενα μισό και δύο τέταρτα.

Δείξτε τους πώς να χτυπήσουν στο τύμπανο ή με παλαμάκια, σα να χτυπούν ένα αόρατο τύμπανο, το μοτίβο “τα-α τα τα” (μισό και δύο τέταρτα). Αφού το επαναλάβετε μερικές φορές μαζί, ξεκινήστε να τραγουδάτε, χωρίς όμως να χάσετε το ρυθμικό μοτίβο.

Δεν είναι και τόσο εύκολο για τους μικρότερους να μην μερδέψουν το παραπάνω μοτίβο με το ρυθμό των στίχων, αλλά θα έχουν ένα ισχυρό κίνητρο: όποιος τα καταφέρει παίζει πρώτος με το μεγάλο τύμπανο (αν δεν υπάρχει, μπορεί να είναι απλώς ένα τάπερ ή μια κατσαρόλα!).

Φυσικά όλοι θα πάρουν μέχρι το τέλος το ρόλο του τυμπανιστή, αλλά κάποιοι θα έχουν αναπτύξει και μια δεξιότητα: να κρατούν άλλο ρυθμό στο τύμπανο και άλλο στο τραγούδι.

 

Άλλα κάλαντα στα ελληνικά:

 

Σελίδες σε άλλες γλώσσες

Leave a Reply