Ω, Ελατο

christmas_tree 001_wide
Κάλαντα, Γερμανία.

Το “Έλατο” προέρχεται από ένα παραδοσιακό γερμανικό τραγούδι το οποίο καθιερώθηκε ως χριστουγεννιάτικο στις αρχές του 20ου αι. Τα λόγια αναφέρονται στο αντίστοιχο δένδρο που συμβολίζει την πίστη και τη σταθερότητα. Στην αγγλική του μετάφραση, και αργότερα στην ελληνική, το έλατο αναφέρεται ως σύμμβολο των χριστουγεννιάτικων διακοπών. Κάντε κλικ εδώ για να μετακινηθείτε προς τα κάτω σε μια πιο λεπτομερή ιστορία του τραγουδιού


mp3_new
Για να κατεβάσετε δωρεάν το δικό σας mp3 του “Ω, έλατο”, κάντε δεξί κλικ στο παρακάτω σύνδεσμο, στη συνέχεια, επιλέξτε “Αποθήκευση συνδέσμου ως …”


“Ω, ελατο” – Στιχοι

1. Ω, έλατο, ω, έλατο
μ’ αρέσεις, πως μ’ αρέσεις!
Τι ωραία την Πρωτοχρονιά
μας φέρνεις δώρα στα κλαδιά
Ω ! Έλατο, ω! Έλατο
μ’ αρέσεις, πως μ’ αρέσεις!

2.  Ω, έλατο, ω, έλατο
τι δίδαγμα η στολή σου!
Ελπίδα εμπνέει σταθερή
και θάρρος πάντα στη ζωή
Ω, έλατο, ω, έλατο
τι δίδαγμα η στολή σου.

3. Ω, έλατο, ω, έλατο
τα πράσινά σου φύλλα!
Τα βγάζεις με καλοκαιριά
και τα φοράς με το χιονιά
Ω, έλατο, ω, έλατο
τα πράσινά σου φύλλα.


“Ω, ελατο” – Παρτιτουρα με συγχορδιες σε ΦΑ

Για να κατεβάσετε δωρεάν τη δική σας παρτιτούρα του “Ω, έλατο”, κάντε δεξί κλικ στο παρακάτω σύνδεσμο, στη συνέχεια, επιλέξτε “Αποθήκευση συνδέσμου ως ..”

%cf%89-%ce%ad%ce%bb%ce%b1%cf%84%ce%bf_f_singing-bell

“Ω, ελατο” – Παρτιτουρα με συγχορδιες σε ΡΕ

Για να κατεβάσετε δωρεάν τη δική σας παρτιτούρα του “Ω, έλατο”, κάντε δεξί κλικ στο παρακάτω σύνδεσμο, στη συνέχεια, επιλέξτε “Αποθήκευση συνδέσμου ως ..”

%cf%89-%ce%ad%ce%bb%ce%b1%cf%84%ce%bf_d_singing-bell


pdf-icon

Για να κατεβάσετε ένα PDF του “Ω, έλατο” έτοιμο για εκτύπωση για χρήση σε μουσικές δραστηριότητες, το οποίο περιλαμβάνει παρτιτούρα, στίχους και μια σελίδα χρωματισμού για παιδιά, κάντε δεξί κλικ (ή πατήστε και κρατήστε, σε φορητές συσκευές) στον παρακάτω σύνδεσμο και επιλέξτε “Αποθήκευση συνδέσμου ως…”.

“Χιόνια στο καμπαναριό” free PDF download – Singing Bell


“Ω, ελατο” Video (ορχηστρικο βιντεο / karaoke)


“Ω, ελατο” – Ιδεες για διδασκαλία

Το μέτρο 3/4 δεν είναι τόσο συνηθισμένο ανάμεσα στα χριστουγεννιάτικα κάλαντα. Η τριγωνική φιγούρα του δένδρου ταιριάζει με την κίνηση που αντιστοιχεί στο μέτρημα αυτό.

Δοκιμάστε να “ζωγραφίσετε” νοερά στον αέρα ένα τρίγωνο, όπως το σχήμα του έλατου, ξεκινώντας από την κορυφή και σχηματίζοντας την πρώτη πλευρά προς το εσωτερικό -αριστερά ή δεξιά αναλόγως ποιο χέρι χρησιμοποιεί κανείς. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνετε να μετράτε το μέτρο 3/4.

Επαναλάβετε αυτό το σχήμα κατά τη διάρκεια του τραγουδιού, αντιστοιχώντας κάθε πλευρά σε ένα παλμό. Τα παιδιά μιμούνται τον δάσκαλο. Στο τέλος του τραγουδιού έχετε καταφέρει να διευθύνετε το τραγούδι!

Στη συνέχεια μπορείτε να εντοπίσετε το ισχυρό μέρος του μέτρου, που αντιστοιχεί στην γραμμή που κατεβαίνει από την κορυφή του τριγώνου, και να ζητήσετε από ένα παιδί να χτυπά ένα τυμπανάκι ή κάποιο άλλο κρουστό αντίστοιχα. Στον δεύτερο και τρίτο μέρος του μέτρου κάποιος άλλος παίζει με ένα διαφορετικό όργανο. Οι υπόλοιποι τραγουδούν και διευθύνουν. Φυσικά, μετά αλλάζουμε ρόλους!

 


“Ω, ελατο” – Περισσότερα για την ιστορια του τραγουδιου

Οι στίχοι του τραγουδιού γράφτηκαν το 1824 από τον οργανίστα, δάσκαλο και συνθέτη Ernst Anschütz, ο οποίος έζησε στο Leipzig της Γερμανίας. Ο Anschütz βασίστηκε σε ένα λαϊκό τραγούδι του 16ου αι. Το έθιμο της διακόσμησης του έλατου τα Χριστούγεννα καθιερώθηκε στη διάρκεια του 19ου αι., οπότε ο Anschütz, προσθέτοντας μια στροφή που αναφέρεται στα Χριστούγεννα, άνοιξε το δρόμο για να χαρακτηριστεί το τραγούδι ως γιορτινό.

 

Άλλα κάλαντα στα ελληνικά:

 

Σελίδες σε άλλες γλώσσες

Leave a Reply