Ρουντολφ, το ελαφακι

Rudolph

Χριστουγεννιάτικο τραγούδι, Η.Π.Α.

Το τραγούδι “Ρούντολφ, το ελαφάκι” γράφτηκε το 1939 από τον Johnny Marks και βασίζεται στην ομώνυμη ιστορία Rudolph the Red-Nosed Reindeer. Πρόκειται για το δεύτερο σε πωλήσεις χριστουγεννιάτικο τραγούδι όλων των εποχών.
Κάντε κλικ εδώ για να μετακινηθείτε προς τα κάτω σε μια πιο λεπτομερή ιστορία του τραγουδιού


Ρούντολφ, το Ελαφάκι - Δωρεάν mp3

Για να κατεβάσετε δωρεάν το δικό σας mp3 του “Ρούντολφ, το ελαφάκι”, κάντε δεξί κλικ στο παρακάτω σύνδεσμο, στη συνέχεια, επιλέξτε  “Αποθήκευση συνδέσμου ως…”

“Ρούντολφ, το ελαφάκι” (instrumental, 2:30 – 4/4 – 155 bpm)


“Ρούντολφ, το ελαφάκι” – στίχοι (απόδοση στα ελληνικά: Μάρθα Λογοθέτου)

1. Ρούντολφ το ελαφάκι
με καρδούλα ταπεινή
σαν πέφτει το βραδάκι
έχει μύτη φωτεινή.

2. Οι φίλοι του λαμπιόνι
τον φωνάζουν και γελούν
τη μύτη του στο χιόνι
κρύβει, όταν του μιλούν.

3. Όμως μια πρωτοχρονιά
είπε ο Άϊ Βασίλης
“Ρούντολφ, είσαι εσύ σοφός
έχεις μέσα σου το φως”.

4. Τα ελάφια στο κοπάδι
χαμηλώσανε τ’ αυτιά
τώρα απαλή σαν χαδι
είναι όλων η ματιά.

5. Από τότε και κάθε καινούρια χρονιά
του έλκηθρου πρώτος τραβά τα σκοινιά…
Ο Ρούντολφ οδηγεί
τον Άϊ Βασίλη στη γη!


“Ρούντολφ, το ελαφάκι” – Παρτιτούρα με συγχορδίες σε Ντο

Για να αποθηκεύσετε αυτή την παρτιτούρα στον υπολογιστή σας, κάντε δεξί κλικ πάνω στην εικόνα και επιλέξτε “Αποθήκευση εικόνας ως …”.

Ρούντολφ το ελαφάκι_C_Singing Bell

 

“Ρούντολφ, το ελαφάκι”- Παρτιτούρα με συγχορδίες σε Σολ

Για να αποθηκεύσετε αυτή την παρτιτούρα στον υπολογιστή σας, κάντε δεξί κλικ πάνω στην εικόνα και επιλέξτε “Αποθήκευση εικόνας ως …”.


Ρούντολφ το ελαφάκι_Singing Bell


 

pdf-icon

To download a ready-to-print PDF of “Ρούντολφ, το ελαφάκι” for music activities with a music sheet, lyrics and a colouring sheet for kids, right click (or tap and hold, on mobile devices) on the following link, then choose “Save link as…”.

“Ρούντολφ, το ελαφάκι” free PDF download – Singing Bell


“Ρούντολφ, το ελαφάκι” Video


“Ρούντολφ, το ελαφάκι” ιδέες διδασκαλίας:

Μπορείτε να παίξετε με τα παιδιά ένα διασκεδαστικό παιχνίδι, αφού μάθετε το τραγούδι: Σε αντιστοιχία με τη φωτεινή μύτη του Ρούντολφ, αυτή τη φορά ένας ήχος είναι αυτός που θα οδηγεί το έλκηθρο.

Δώστε σε ένα παιδί ένα τρίγωνο ή ένα ζευγάρι κουδουνάκα (είναι όργανα με διαπεραστικό ήχο που διακρίνεται εύκολα ανάμεσα σε άλλους). Το παιδί αυτό θα έχει τον ρόλο του Ρούντολφ στο παιχνίδι.

Δύο-τρία άλλα παιδιά, με τα μάτια καλυμένα με ένα μαντήλι, θα είναι το έλκηθρο και θα ακολουθούν τον οδηγό -τον Ρούντολφ – ακολουθώντας τον ήχο του μουσικού οργάνου, τον ήχο που στην ιστορία φωτίζει και δείχνει το δρόμο.

Εναλλακτικά, αν θέλετε να κάνετε το παιχνίδι πιο δύσκολο, μπορείτε να δώσετε κάποια διαφορετικά όργανα και στα παιδιά που αναπαριστούν το έλκηθρο και ακολουθούν τον Ρούντολφ, και αυτά να προσπαθούν να διακρίνουν τον ήχο και να τον ακολουθούν χωρίς να μπερδευτούν από αυτό που παίζουν.


“Ρούντολφ, το ελαφάκι” ιστορία του τραγουδιού

Ο Ρούντολφ είναι μια φανταστική φιγούρα ενός αρσενικού μικρού τάρανδου με λαμπερή κόκκινη μύτη, γνωστό ως το “ένατο ελαφάκι του Αη-Βασίλη”. Στις εικονογραφήσεις οδηγεί το έλκυθρο, φωτίζοντας με τη μύτη του το χειμωνιάτικο μονοπάτι. Ο Ρούντολφ εμφανίστηκε το 1939 στο ομόνυμο βιβλίο του Robert L. May και στη συνέχεια προσαρμόστηκε σε τραγούδι, τηλεοπτική σειρά και κινηματογραφική ταινία. Πολύ σύντομα η μορφή και η ιστορία του Ρούντολφ καθιερώθηκε σε πολλές χώρες – τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα- ως φιγούρα των Χριστουγέννων.

Η ιστορία αφηγείται τις εμπειρίες του Ρούντολφ, τον οποίο, εξαιτίας της ιδιαίτερα κόκκινης μύτης, κοροϊδεύουν οι υπόλοιποι τάρανδοι του Αη-Βασίλη. Όταν, όμως, ο τελευταίος του ζητά να οδηγήσει το έλκυθρο το βράδυ και να φωτίσει το δρόμο με τη μύτη του και τα καταφέρνει μια χαρά, τότε οι υπόλοιποι τον αντιμετωπίζουν με περισσότερο σεβασμό.

 

Άλλα κάλαντα στα ελληνικά:

 

Σελίδες σε άλλες γλώσσες

Leave a Reply